Lage nye vaner og bryte gamle 

I forbindelse med et nytt år er det mange som setter seg et nyttårsforsett. De ønsker å oppnå et mål for det nye året. Det kan f.eks. være å slutte å røyke, gå ned i vekt, bruke mer tid med barna, bli flinkere til å trene, spise sunnere, skaffe seg en bedre jobb, publisere sin første bok osv.

Uansett hva man ønsker å oppnå må man gjøre en endring i hvordan man tenker som igjen påvirker følelsene som igjen setter opp handlingstiltak. Det handler om å endre vaner. Å tenke nye tanker innebærer å skape nye nevrale nettverk i hjernen. Jo oftere du tenker de nye tankene jo sterkere blir nettverket.

Hjernen har en fantastisk evne til å skape nye nevrale nettverk. Dette kalles nevroplastisitet.

NEVROPLASTISITET
nye tanker skaper nye nevrale nettverk

Nevroplastisitet, også kjent som hjernens plastisitet, er hjernens evne til å tilpasse seg ved å endre koblingene mellom nerver og hjerneceller på bakgrunn av individets atferd, miljøet og de opplevelsene man får.

Nevroplastisitet har erstattet den tidligere holdte posisjonen om at hjernen er en fysiologisk statisk organ på lik linje med en mekanisk klokke uten rom for store endringer. Hjernens evne til å endre koblinger i hjernen varer livet ut. Det er derfor aldri for sent å skape nye koblinger, nye tankemønster og nye vaner.

Denne videoen forklarer mer:

I mange år har forskere sett på hvordan hjernen fungerer og hvordan nye nevrale nettverk dannes. Dr. Joe Dispenza er en av disse og her følger noe av den spennende informasjonen han og andre forskere formidler når det gjelder å danne nye vaner.

HJERNEN
Visste du at hjernen egentlig er delt inn i tre deler:

Brain

1. Storhjernen eller cortex (av det latinske navnet som betyr bark) – Neo cortex
2. Mellomhjernen (Det limbiske system – “følelses-hjernen” eller “den kjemiske hjernen” )
3. Lillehjernen (latin: cerebellum) – også kalt Reptilhjernen.

Hjernen er ekstrem kompleks. Menneskehjernen inneholder milliarder av nerveceller, og hver av dem er koblet til ca. 10.000 andre. Dette enorme antallet sammenkoblinger gjør menneskehjernen i stand til å vise intelligens.

Dr. Dispenza var en av forskere som deltok i suksessen filmen What The Bleep Do We Know? Filmen kombinerer dokumentariske intervjuer og dataanimert grafikk for å utforske forbindelsen mellom kvantefysikk og bevissthet.

Dr. Joe Dispenza studerte biokjemi ved Rutgers University i New Brunswick, USA. Han har en Bachelor of Science utdannelse med fokus på nevro-vitenskap. I løpet av de siste 10 årene har Dr. Dispenza undervist i over 17 forskjellige land på seks kontinenter. Han underviser mennesker i rollen og funksjonen til den menneskelige hjerne.

Han har en fin og enkle måte å undervise på. Han viser en bro mellom det sanne menneskelige potensialet og det nyeste innen vitenskapelige teorier om nevroplastisitet. Nevroplastisitet er hjernen sin evne til å tilpasse seg ved å endre koblingene mellom nerver og hjerneceller på bakgrunn av individets atferd, miljøet og de opplevelsene man får.

Han forklarer hvordan det å tenke på nye måter, samt å endre tro, bokstavelig talt kan omprogrammere ens hjerne. Premisset for hans arbeid er grunnlagt i hans totale overbevisning om at hvert eneste menneske på denne planeten har i seg et latent potensiale for storhet og ubegrensede evner.

Dette er også et sentralt tema i Hvordan Lykkes Programmet. For mer informasjon klikk her.

programmet